Uborka

Az uborka rendkívül jótékony hatású, nagyon egészséges zöldség, valódi szuperzöldség. Előnye a többi zöldséghez képest, hogy egész évben elérhető. Népies elnevezése ugorka a tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozó növényfaj.

Az uborka eredete

Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették. Az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották. Nemcsak élelmiszerként, hanem gyógynövényként is becsülték. 

Európában hivatalos említést először a 9. században találunk róla, amikor Nagy Károly elrendelte, hogy birtokain termesszenek uborkát. XIV. Lajos francia király nagy kedvelője volt az uborka levesnek és az uborkából készült salátáknak. Az Újvilágba Kolumbusz Kristóf vitte át. 

Hazánkban valószínűleg a XIII. században jelent meg, főúri és kolostorkertekből került a paraszti termesztésbe. Az itthon legelterjedtebb kígyóuborka Hollandiából származik, a II. világháborút követően kezdődött el a termesztése.

Az uborka hatása

Az uborkák jótékony hatása régóta közismert. Sokoldalúan felhasználható, rengeteg finom recept alapanyaga lehet, és egészségünkre nézve is rendkívül hasznos. Hatása a szervezetre is jótékonyan hat, de a szépségipar is régóta felfedezte magának – sokféle krém, pakolás alapanyaga, hiszen az uborka hatása a bőrre is rendkívül látványos.

Az uborkák 95%-a víz, melynek a hidratálás szempontjából van nagy szerepe, illetve mivel nagyon alacsony az uborka kalória tartalma, így a fogyókúrákba is jól beilleszthető zöldség. Ráadásul sok zöldséggel szemben, az uborkát egész évben elérhetjük, beszerezhetjük. 

Uborkák vásárlása

A kígyóuborka egész évben kapható, de a fürtös hazai fajták júniustól szeptember végéig szintén kaphatóak. Természetesen a friss változat mellett a csemege uborka is egész évben megtalálható a boltok polcain.

Vásárlásakor kerüljük a foltos, sárga uborkákat, azokat, amelyek végei már ráncosak, mert ezek már nem frissek. A friss uborka szép fényes, ropogós zöld, sokszor még a virág maradéka is rajta van a végein.

2-3 napon belül használjuk fel. Használat előtt alaposan mossuk meg. Szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért feltétlenül hűtve tároljuk. Hamarabb romlik, ha együtt tároljuk paradicsommal, dinnyével, almával. 

Felhasználása

  • 3-5 cm-es apró, fürtös uborkából – kitűnő savanyúság készíthető
  • 5-7 cm-es változatból – kovászos ubi, vegyes savanyúság alapanyaga
  • 20-40 cm közöttiből – salátának, szendvicsekbe vagy frissen fogyasztáshoz

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom