Uborka vitamin tartalma

Az uborka vitamin tartalma rendkívül gazdag. Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.

A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és béta-karotint tartalmaznak. A magokban is sok hasznos ásványi anyagok található.

Uborka vitamin tartalma, kalória tartalma

Ez a lédús zöldség kiváló szomjoltó, hiszen víztartalma eléri a 96%-ot, ezen felül alacsony az energiatartalma, 100 gramm uborka mindössze 10 kalóriát tartalmaz, ezért bármely fogyókúrába könnyedén beilleszthető. Ráadásul egész évben elérhető, így még azokban a hónapokban is hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, amikor más zöldségeknek, gyümölcsöknek nincs szezonja.

 Az uborka sok káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és szénhidrátokat tartalmaz. Tápértéke csekély, ám a vitaminok közül megtalálható benne az A-, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin egyaránt. Ez utóbbiból 100 gramm uborka 8 milligrammnyit tartalmaz.

A zöldség leginkább értékes részét a héj és a magok jelentik, ezért nem érdemes megpucolni.

Az uborka levének felhasználása

Az uborka levét önmagában és más zöldségekkel keverve is fogyaszthatjuk, de bőrápoló kozmetikumokhoz is előszeretettel használják, nyugtató és puhító hatása miatt. Külsőleges alkalmazásával gyorsabban múlik a bőr kipirosodása, viszketése, netán hámlása. A napégés kezelésére is használták, meggátolta ugyanis a bőr felhólyagosodását. Ha salátaként fogyasztjuk, serkenti az emésztést, kedvezően hat a gyomor működésére, míg káliumtartalma miatt vízhajtó hatással is bír.

Az uborka jótékony hatása szervezeten belül és kívül is megmutatkozik. Érdemes a kovászos uborka fogyasztását is beépíteni az étrendbe, mivel a kovászos uborka igazi vitaminbomba. 

A legjobb, ha helyben termesztett, friss, piaci uborkát vásárolunk, ezeknek van ugyanis a legjobb hatása. Fokozott gondossággal mossuk meg a távolabbról szállított termékeket, mert gyakran étkezési viasszal vonják be őket.

Uborka vitamin tartalma kapcsolódó cikk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom