Uborka termesztése fóliában

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Az uborka termesztése fóliában is a palántaneveléssel kezdődik, melyet már márciusban el lehet kezdeni. Ajánlott a tőzegcserép használata, az uborka gyökere ugyanis nagyon érzékeny és sérülékeny, így viszont a cseréppel együtt elültethetjük a földbe. Ha műanyagcserepet használunk, akkor óvatosan vágjuk le a földlabdáról mielőtt beültetjük a földbe a palántát.

Uborka termesztése fóliában lépésenként:

  1. Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet az uborka termesztéséhez. Fontos, hogy a talaj szerves anyagban gazdag legyen, valamint a jó vízgazdálkodás és a semleges pH is elengedhetetlen.
  2. Amennyiben szervestrágyázással szeretnénk segíteni az uborka növekedését, úgy azt őszre kell időzíteni. A megerősödött palánták 5-6 hetes korukban, a fagyok elmúltával már ki is ültethetőek a szabadföldbe.

Uborka vetése szabadföldbe

Amennyiben szabadföldbe vetjük az uborkát, akkor azt legkorábban április 20 után (de mindenképpen a fagyos szentek elmúltával) érdemes megtenni, ekkor ugyanis már valószínűleg nem fog fagyni. Fólia sátorban a nappali és az éjszakai hőmérséklet különbség sokkal jobban kiegyenlíthető.

 Ilyenkor érdemes elvetni saláta- és konzervuborka fajtákat is, és legkésőbb július közepéig folyamatosan vethető a többi típus is.

Az uborka tér, tápanyag és vízigényes növény, ezért egy mélyedésbe ne kerüljön három magnál több, ami kb. 5 cm mélyre kerüljön a földbe. Fontos, hogy ha az összes mag kikel, akkor is csak egy növény maradjon egy lyukban. Napos, de szélvédett helyet válasszunk a növénynek, és mivel melegigényes, soha ne ültessük ki túl hamar, ugyanis már a 12-13 fok alatti éjszakai talajhőmérséklet is gyökérkárosodáshoz vezethet. 

Uborka öntözése

Az uborka öntözése rendkívül fontos! Többször kevesebb vízzel locsoljuk az uborkát, de használható csepegtető öntözés is. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az uborka sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni.

Az uborka termesztése támrendszeren hatékonyabb lesz, mivel így több fényt kap a növény, ezáltal jobban átjárja a levegő, és csökkenthető a kórokozók támadása. A támrendszer ugyanakkor jelentősen megkönnyíti a szedést is. 

Uborka termesztése fóliában kapcsolódó cikk:

https://www.karpatinfo.net/hetilap/gazdasag/2011/03/06/uborkatermesztes-foliaban

Vissza a kategória cikkeihez

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

error: Védett tartalom