Uborka szezonja

A hazai uborka szezonja általában júniustól egészen szeptember végéig, október elejéig kitart az időjárás függvényében. Hazánkban nagyon népszerű az egészséges, lédús zöldség, még Uborkafesztivál is köszönti a gazdákat és az érdeklődőket és népszerűsíti a zöldséget. A gyümölcsök és zöldségek esetében jó tudni, hogy mikor mi érik, terem. Érdemes ugyanis akkor vásárolni a piacokon, hiszen kedvezőbb áron jutunk hozzá mindenhez akkor, mikor szezonja van. Ilyenkor helyi termelőktől is vásárolhatunk, de akár magunk is szüretelhetünk, hiszen szedd magad sárgabarack, vagy alma akciókkal is sok helyen várják az érdeklődőket. A hazai gyümölcs és zöldség vásárlásával pedig még a környezet terhelését is csökkenthetjük. Hiszen nem kell csomagolni, napokig utaztatni, tartósítani a termékeket. Ezáltal pedig a helyi termelők, gazdák a vásárlók körének bővülésével erősödnek, és a vásárlók helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Az uborka szezonja

Az uborka szezonja nagyjából egybeesik a paradicsom szezonjával, mely szintén június elejétől szeptember végéig tart, köszönhetően a számos fajta nemesítésének. Az időpont az időjárás függvényében – például, ha ültetésnél hűvösebb az idő – az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetet módosulhat. Viszont például a kánikula felgyorsíthatja az érést.

A kígyóuborka április elejétől november végéig érhető el a boltokban, június elejétől ezek már 80-90 százalékban magyar kígyóuborka van a piacokon, a kevés import pedig ekkorára lassan kiszorul a polcokról.

Hazánkban jellemzően kétféle uborkát termesztenek a gazdák:

  1. az egyik az étkezési célra nevelt kígyóuborka, illetve saláta uborka
  2. a másik a döntően a feldolgozóipar részére termelt konzervuborka

A salátauborka fóliasátorban történő termelés esetén már június közepére elérhető a piacokon, de főleg a szabadföldi termesztése jellemző. A magyar termelők a konzervuborka legnagyobb részét a konzervgyárak számára termesztik. Különböző méretek szedik és adják le. A legjellemzőbb az 1-3, 3-6, illetve 6-9 centiméteres uborka. Ennek megfelelően az uborka szedését szinte minden nap végezni kell.

Hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében termesztenek nagyobb területeken uborkát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom