Uborka palánta ültetése

Az uborka palánta ültetése a magok elvetésével, majd a palántaneveléssel kezdődik, melyet már márciusban el lehet kezdeni. Ajánlott a tőzegcserép használata, az uborka gyökere ugyanis nagyon érzékeny és sérülékeny, így viszont a cseréppel együtt elültethetjük a földbe. Ha műanyagcserepet használunk, akkor óvatosan vágjuk le a földlabdáról mielőtt beültetjük a földbe a palántát.

Uborka palánta ültetése lépésenként

  1. Első lépésként ki kell választani a megfelelő helyet az uborka termesztéséhez. Fontos, hogy a talaj szerves anyagban gazdag legyen, valamint a jó vízgazdálkodás és a semleges pH is elengedhetetlen.
  2. Amennyiben szervestrágyázással segítenénk az uborka növekedését, úgy azt őszre kell időzíteni. A megerősödött palánták 5-6 hetes korukban, a fagyok elmúltával már ki is ültethetőek a szabadföldbe.

Az uborka palánta kiültetése nem stresszmentes a növények számára, fokozatosan kell hozzászoktatni őket a kinti körülményekhez.

Amennyiben szabadföldbe vetjük az uborkát, akkor azt legkorábban április közepén lehet megtenni, ekkor ugyanis már valószínűleg nem fog fagyni. Ilyenkor érdemes elvetni saláta-és konzervuborka fajtákat is, és legkésőbb július közepéig folyamatosan vethető a többi típus is.

Az uborka tér, tápanyag és vízigényes növény, ezért egy mélyedésbe ne kerüljön három magnál több – amit , a vetés előtt 10-12 órára be kell áztatni, hogy gyorsabban csírázzon ki – ami kb. 5 cm mélyre kerüljön a földbe. Fontos, hogy ha az összes mag kikel, akkor is csak egy növény maradjon egy lyukban. Napos, de szélvédett helyet válasszunk a növénynek, és mivel melegigényes, soha ne ültessük ki túl hamar, ugyanis már a 12-13 fok alatti éjszakai talajhőmérséklet is gyökérkárosodáshoz vezethet. 

Az uborka öntözése

Az uborka öntözése rendkívül fontos! Többször kevesebb vízzel locsoljuk az uborkát, de használható csepegtető öntözés is. Ha mulcsot használunk a talajon, megakadályozható a betegségek terjedése, és csökkenthető a gyomosodás veszélye is. Az uborka sekélyen gyökerezik, ezért a kapálását óvatosan kell végezni.

Az uborka termesztése támrendszeren hatékonyabb lesz, mivel így több fényt kap a növény, ezáltal jobban átjárja a levegő, és csökkenthető a kórokozók támadása. A támrendszer ugyanakkor jelentősen megkönnyíti a szedést is. 

Uborka palánta ültetése kapcsolódó cikk:

https://kertlap.hu/nehany-tipp-hazikerti-uborkatermeszteshez-1/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom