Uborka palánta kiültetése

Az uborka palánta kiültetése érzékeny folyamat. Kiültetés előtt a talajt elő kell készíteni. A szervestrágyázást és a talajforgatást a gazdák többsége még a tél beállta előtt elvégzi. Morzsalékos talajszerkezetet kell kialakítani kapálás, gereblyézés segítségével, hogy a talaj ne maradjon rögös. 

A télen is fedett fóliaházak talaja általában tavaszra nagyon kiszárad. Az ilyen talajt az ültetés előtt 5-10 nappal fel kell tölteni vízzel. Ugyanis a száraz talajba ültetett palántákat nagyon nehéz lesz öntözni. 

Uborka palánta kiültetése előtti feladatok

A tervezett kiültetés előtt 4-5 nappal a palántákat fokozatosan hozzá kell szoktatni a kiültetés utáni viszonyokhoz. A 10 fok alá vitt hőmérséklet gyökérpusztuláshoz vezethet. E helyett fokozott szellőztetéssel, a palánták szétrakásával, az éjszakai hőmérséklet 12-13 °C-on tartásával készíthetjük elő a palántákat a kiültetéshez.

Az uborka palánta kiültetése

Az ültetéskor a legfontosabb teendőnk, hogy megakadályozzuk a palánták gyökérzetének a pusztulását. A kiültetés utáni beiszapoló öntözést lehetőleg langyos, 15-20 °C vízzel végezzük. Tápoldatozni lehet.

A palántákat nem szabad túl mélyre ültetni, ugyanis ez gyökérpusztuláshoz és tőbetegségekhez vezethet. A nagykönyv szerint a gyökérnyaki résznek nem volna szabad a fólia talajával érintkeznie, a tápkocka tetejének 1–1,5 cm-rel a talajfelszín fölött kellene maradnia.

A kiültetés után a megfelelően előkészített talajon 5-7 napig sem öntözni, sem tápoldatozni nem kell a palántákat, kivéve azt a néhányat, amelynek a gyökérzete óhatatlanul megsérült az ültetéskor. 5-7 nap múlva aztán elkezdhetjük a tápoldatozást. 

https://www.karpatinfo.net/hetilap/gazdasag/az-uborka-palantak-kiultetese

Címlapkép: Uborka palánta kiültetése (forrás: https://www.edenkert.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom