Uborka öntözése

Az uborka öntözése rendkívül fontos, hiszen az uborka víztartalma magas, de nem szabad túlzásba vinni az öntözését. Egy szokásos, meleg nyáron, hetente 3 alkalommal kell megöntözni, kánikula idején pedig naponta kell vizet adni. Ha kevés, vagy nagyon sok víz éri, akkor a szárai és a levelei rothadásnak indulnak.

Uborka öntözése – megelőző feladatok

Ellenőrizni kell a talaj szárazságát, ez történhet a kezünkkel vagy ásóval is: ha 12-30 cm mélyen is elég nedvesnek tűnik a föld, akkor nincs ok az aggodalomra. Kis és közepes cserepes növények esetében, idővel már a cserép súlyából is meg tudjuk saccolni, vajon elég vizet adtunk-e a növénynek.

Sok esetben a kertek öntözésére a legjobb megoldásnak a – leszúrható, állványos vagy kézi – locsoló bizonyul, jó tudni azonban, hogy az így felhasznált víznek mindössze 40-50 százaléka a jut el a növények gyökeréig, így érdemes fontolóra venni egy csepegtető öntözőrendszer kialakítását.

Öntözési módszerek

A csepegtető öntözési rendszerek egyik nagy előnye, hogy széles körben – füves területeken és a kert egyéb részein – használhatók, másrészről a csövek a felszíni öntözéssel ellentétben a növények gyökereit látják el vízzel. Tartósak, mivel vízálló anyagból, gumiból vagy egyéb porózus anyagból készülnek, így hosszú távon érdemes beruházni egy ilyen rendszer kiépítésébe.

Amikor vízforráshoz kapcsoljuk a tömlőket, kis vagy közepes méretű cseppek formájában jut el a víz közvetlenül a föld felszínéről a gyökérzethez. Így nagyon kevés mennyiségű víz párolog el, és ül meg a növények levélzetén, a cserjék, fák lombjain, megakadályozva a gombák elszaporodását, valamint az általuk okozott különböző betegségek kialakulását. Akár egy óra vagy még hosszabb ideig tartó öntözésre is szükség lehet, talajtól függően.

Locsolási tanácsok:

1). A gyökérzet a lényeg!

Fontos, hogy a gyökérzetet érje el a víz, a felszíni locsolás nem tesz jót a növénynek. A fű és az egynyári növények gyökerei inkább a talaj felső részében találhatók, míg az évelők, cserjék és fák zöme a talaj felső 30-60 centiméteres szintjét járják át. Nehéz, kőkemény földben a víz akár órákig is szivároghat, míg eléri a 15-40 centiméteres mélységet. Ekkor is ellenőrizheted tapintással vagy ásóval, hogy elegendő vizet juttattál-e a földbe.

2). Szükség szerint, időjárástól függően locsolj!

Mindig akkor locsolj, amikor szükség van rá. A növényzet túllocsolása ugyanolyan káros, mint a kiszáradás. Túllocsolás esetén a gyökerek túl sokáig állnak vízben, így rothadásnak indulhatnak, vagy oxigénhiányt szenvedhetnek. A növények locsolása az emberek egészséges étrendjéhez hasonlóan működik: a túl sok és a túl kevés víz ugyanúgy árthat a növénynek.

3). Mulcsozz!

Használj talajtakarót, azaz mulcsot. Ez csökkenti a földbe került víz elpárolgását, valamint megakadályozza, hogy a földet egy nagyobb zápor – a nem vízszintes, lankás területekről – elhordja, elmossa.

4). Mikor? Reggel vagy este?

Lehetőség szerint reggel, a korai hajnali órákban vagy este locsolj, amikor kisebb a párolgás.

A következő növények reggeli órákban történő öntözését javasoljuk: alma, bab, begónia, feketeszeder, cseresznye, uborka, dália, muskátli, szilva, málna, rózsa, eper, paradicsom. Kerüld a betegségre fokozottan érzékeny növények késő esti, éjszakai locsolását: az öntözést követően a leveleken, órákon át „csüngő” vízcseppek bizonyos gombák elszaporodását fokozzák, ami megbetegítheti növényeinket, virágainkat, a fákon, cserjéken csücsülő, érlelődő gyümölcsöket. Ezeket a növényfajtákat ajánlott inkább (kora) reggel locsolni, amikor napközben a Nap könnyen megszárítja a vizes felületeket, megakadályozva ezzel a kártevő gombák támadását.

Uborka öntözése kapcsolódó cikk:

https://www.karpatinfo.net/hetilap/gazdasag/2011/07/02/az-uborka-vizigenyerol

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom