Uborka másnaposságra

Az uborka másnaposságra is kiváló választás, akárcsak a korhely leves savanyú káposztából készítve. A túl sokat ital fogyasztását követően másnap jelentkezhetnek ennek kellemetlen mellékhatásai. Jellemzően ezek: fejfájás, hányinger, szédülés, kiszáradás. A másnaposság ellen sokféle praktika alkalmazható a sóstól az édesig, a keserűtől a savanyúig mindenki másra esküszik. Kinek-kinek egyénileg kell megtalálni a számára leginkább alkalmazható módszereket. Az biztos, hogy világszerte kialakultak a – főleg tapasztalati úton szerzett – leginkább bevett különböző ételek, italok alkalmazása a helyzet kezelésére. A keleti szomszédainknál például a kovászos uborka leve, de a céklaleves is igazi másnaposság elleni eledel.

Uborka másnaposságra

A másnaposság nemcsak napjainkban jelent kellemetlen tüneteket, így volt ez már évszázadokkal ezelőtt is. Tudhatták ezt nagymamáink is, hiszen sok kamrában a megtalálható volt a savanyú káposzta vagy a savanyú uborka is.  Sok esetben az uborkát akár joghurttal, kefirrel is keverték, úgy fogyasztották.

Bár nem kell feltétlenül savanyúság levét fogasztani a lényeg ilyenkor ugyanis a folyadék pótlása. A túl sok alkohol ugyanis elvonja a szervezetünkből a vizet és valamennyi sót is. Emiatt eshet jól a sós ital fogyasztása, ugyanis segít a hidratálásban és nátriumot is tartalmaz.

Emiatt ajánlott már az ital fogyasztás közben is folyamatosan pótolni a vízveszteséget. Akár úgy is, hogy hígítjuk – például fröccs fogyasztásával – vagy egyszerűen egy-egy pohár víz elfogyasztásával az italok között.

Egyéb ételek melyek segíthetnek

Azon ételek fogyasztása jelent még segítséget, amelyek:

  • pótolják az elveszett ásványi anyagokat, sókat, aminosavakat
  • a toxikus anyagok lebontását támogatják

Ilyenek lehetnek az alábbiak:

Banán

A banán akár turmixként feldolgozva is hatásos, mivel magas a kálium és B6 vitamin tartalma is. Könnyű megemészteni és a gyomorsavat sem emeli meg.

Tojás

A tojás az alkohol toxikus hatásainak lebontásában nyújt segítséget a szervezet számára, így másnap egy rántotta tökéletes választás.

Gyömbér

A gyömbér számos jótékony hatással bír, többek között hányinger és gyomor problémák esetén is bevethető. Teaként is fogyaszthatjuk, remekül hidratál.

Kurkuma

A kurkuma szintén egy másnaposság ellen is felhasználható fűszernövény. Segít a máj megfelelő működésének beállításában és levesnek, teának készítve gondoskodik a hidratálásról.

Méz

A méz fogyasztása az alkohol feldolgozásában segíti a szervezetet, méregtelenítő hatása jelentős. Bárhogy fogyaszthatjuk.

Paradicsom

A paradicsom fogyasztása is elősegíti a másnaposság tüneteinek enyhítését, ugyanis segít a máj regenerálásában. Leginkább paradicsomlé formájában ajánlott a fogyasztása, úgy még a dehidratálást is ellensúlyozza.

Spenót

A spenót – leginkább friss salátának készítve – szintén hatékony segítség, ugyanis magas a rost tartalma, mégsem telíti el a gyomrot. Az ásványi anyagai segítenek a másnaposság tüneteinek enyhítésében.

De természetesen a legfontosabb ilyenkor – és már az italozás folyamán is – a megfelelő mennyiségű víz bevitele a szervezetbe. Erről ne feledkezzünk meg.

https://savanyukaposzta.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom