Uborka háló

Az uborka háló alkalmazása többek között helytakarékos uborka termesztést tesz lehetővé. Ha az uborkát sorokban termesztik, a földön elterülve 1-2 négyzetméternyi helyet is elfoglalhatnak. Az uborka termesztése támrendszeren rendezettebb, átlátható kert képet fog adni és a betegségek, kórokozók támadása is csökkenthető az alkalmazásával.

Uborka háló alkalmazása

A támrendszeren nevelt fajtákat 50 cm-es távolságra ültessük egymástól. Ilyen a szélvédett helyen, kb. 2 méter magas, dróttal ellátott, fa-, vagy betonoszlopokkal megtámasztott támrendszer. A futtatáshoz használhatunk például támrendszerre szerelt, készen vehető növényhálót, uborkahálót függőlegesen, vagy sátortetőszerűen felállítva.

Támrendszer előnyei

  • Támasztékon nevelve a növény több fényt kap, jobban járja a levegő, ezáltal csökkenteni tudjuk a kórokozók támadását.
  • Ha nem használunk mulcsot, könnyebb a gyomlálás, mert a talajhoz jobban hozzáférünk.
  • A támrendszer megkönnyíti a szedést.

Viszont akad más tennivaló! Tám rendszer alkalmazása esetén a növényápolás munkaigényesebb, mivel ki kell alakítani a megfelelő növényfalat. A növényeket metszeni kell: a földtől számított 40 cm-ig a hónaljhajtások tőből távolítsuk el, majd e fölött a hajtást 1-2, később 3-4 levélig vissza kell törni. Így megakadályozzuk az uborka elburjánzását.

https://hobbikert.hu/magazin/hogyan-termesszunk-uborkat-felfuttatva.html

Címlapkép: Uborka háló (forrás: https://keritesmania.hu) 

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom