Uborka eltevése

Az uborka eltevése nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Már dédnagymamáink korában is termesztették és különböző módokon elkészítették az uborkát. Termesztési módjuk alapján a kovászolni való uborka fajták lehetnek szabadföldiek, vagy fóliásak (üveg alattiak). 

Fiatal korban az érettségi színt a tüskék színe alapján tudjuk megállapítani.

Az uborka fajták felhasználás szerinti megkülönböztetése az alábbi:

  • Saláta
  • Kovászos
  • Ecetes

Szántóföldi termesztésben, fiatal korban kovászosnak a Csemege és a Kecskeméti hamvas a legmegfelelőbb (érettebb állapotban már inkább salátának).

A melegágyi hajtató fajták között a Szenzáció a legjobb. Ecetes eltevésre, de kifejlett állapotban kovászosnak is a Rajnai fürtös, a Párizsi fürtös fajták a legjobbak.

Általánosságban elmondható, hogy a közepes méretű fürtös fajták a legmegfelelőbbek a kovászoláshoz, de van, aki még kígyóuborkából is készít. 

Az uborka eltevése különböző tartósítási módok szerint történhet

  • Kovászos uborka – ez az egyik legegyszerűbb módja, ez azonban csak rövid ideig tartható el; nyáron kedvelt fogyasztási cikk. 
  • Sós uborka – előkészítése hasonló, ugyanúgy üvegbe v, hordóba rakják, azután felöntik egy sós ecetes oldattal, majd tartósítják.
  • Ecetes uborka – Az uborka tejsavas erjedésen megy keresztül, és ízben egyesíti a kovászos és ecetes előnyös tulajdonságait: simább ízű, és a fogyasztók nagy része jobban kedveli az ecetes uborka. Ecetes uborkához az apróbbakat, fajtából lehetőleg a fürtöseket használják. 

Ezen kívül rengeteg uborka recept található, ahol az alap – az uborka – örök, a többi hozzávaló kinek-kinek ízlése szerint változik. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom