Uborka betegségei

Az uborka betegségei szerteágazóak, mert az uborkát sokféle betegség és kártevők is károsíthatják. De az időjárás sem feltétlenül kedvez a nevelésüknek.

Uborka betegségei az időjárás miatt

Nedves-hűvös időben a palántadőlés veszélye fenyeget. Meleg, párás időben fuzáriumos fertőzés léphet fel (szögletes olajfoltok, a fonákon, nedves időben jól látható penészes bevonattal). Legádázabb ellenség azonban az uborka peronoszpóra. Ha vegyszerellenesek vagyunk legcélravezetőbb az ellenálló fajták termesztése.

Uborka betegségei a talajból

A talajból fertőző szögletes levélfoltosság (szögletes, kiszáradó, kitörő foltok a lombozaton, a foltok felületén, nedves időben nyálkacseppek jelennek meg) nagyrészt kivédhető, ha mulcsot használunk, illetve, ha nem termelünk több évig ugyanazon a helyen uborkát. Az is egy lehetőség, hogy nedves vagy harmatos időben nem tevékenykedünk az uborka körül, mert a fertőzés kézzel is átvihető.

Uborka kártevői

További ellenség a főként kártevők, rovarok által terjesztett mozaikvírus (a hajtáscsúcsi levelek foltosak, mozaikszerűen kivilágosodnak, a termés deformált). Ha az állomány egészséges, jól karban tartott, a fertőzésnek is jobban ellenáll.

Az uborka betegségeinek megelőzése

A leromlott, beteg növényeket, főként a szezonvégi hűvös, nedves időjárásban fertőzik a tőpusztulást okozó betegségek. A levél széleinek sárgulása, barnulása, letöredezése, hajtáshervadás, elhalásos foltok a levélnyélen, mind intő jelek lehetnek. A kellően laza, morzsalékos talaj, a túlöntözés elkerülése mind segítségünkre lehet a betegségek kivédésében. Javasolt a talajtömörödés elkerülésére a naponta többszöri,  kis vízadagokkal történő öntözéssel.

Kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák, és a mezei poloskák is támadhatják növényeinket. Leghatékonyabb védekezés ellenük a megelőző védekezés parafinolajos bevonattal, a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, eltávolítása, a karók és a kordon fertőtlenítése.

Uborka betegségei további információk:

http://terradei.org.ua/hun/images/stories/docs/1.pdf

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom