Rajnai fürtös uborka

A hazánkban ismert és termesztett uborka fajták egyike a rajnai fürtös uborka. A népszerűbb uborka fajtákhoz tartozik, a kovászos és az ecetes uborkák alap uborka fajtája.

A rajnai fürtös uborka fő jellemzői

Középkorai érésű szabadföldi konzervuborka. Kevert virágú, héja középzöld színű, apró fekete tüskés, szemölcsös. Termése keseredésmentes. A rajnai fürtös uborka középkorai érésű szabadföldi konzervuborka. Kevert virágú, héja középzöld színű, apró fekete tüskés, szemölcsös. Termése keseredésmentes.

A rajnai fürtös uborka – mint az összes többi uborka fajta – számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait. Az uborka kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont a víztartalma rendkívül magas, így fontos szerepe van a hidratációban.

Az uborka hatása a szervezetre meghatározó, hiszen bár a tápanyagtartalma alacsony sok vitamin tartalmaz, mely fontos a szervezet számára. Ez a lédús zöldség kiváló szomjoltó, hiszen víztartalma eléri a 96%-ot, ezen felül alacsony az energiatartalma, 100 gramm uborka mindössze 10 kalóriát tartalmaz.

A rajnai fürtös uborka vitamin tartalma 

Az uborka sok káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és szénhidrátokat tartalmaz. Tápértéke csekély, ám a vitaminok közül megtalálható benne az A-, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin egyaránt. Ez utóbbiból 100 gramm uborka 8 mg-nyit tartalmaz. A legtöbb tápérték a héjában van bizonyos kutatások szerint, ezért nem érdemes megpucolni.

Az uborka levének jótékony hatásai

Az uborka lé önmagában és más zöldségekkel keverve is fogyasztható, de bőrápoló kozmetikumokhoz is előszeretettel használják, nyugtató és puhító hatása miatt. Külsőleges alkalmazásával gyorsabban múlik a bőr kipirosodása, viszketése, netán hámlása. A napégés kezelésére is használták, meggátolta ugyanis a bőr felhólyagosodását. Ha salátaként fogyasztjuk, serkenti az emésztést, kedvezően hat a gyomor működésére, míg káliumtartalma miatt vízhajtó hatással is bír.

A rajnai fürtös uborkák tárolása, felhasználási módjai

Szép zöld színéről és kemény húsáról könnyen felismerhető a friss uborka, s hűtőszekrényben tárolva egy hétig meg is őrzi azt. A rajnai fürtös uborkát leginkább kovászoláshoz, csemege uborka készítéshez használjuk, pedig akár leves is készíthető belőle. Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk könnyebben megemészti, ha lesózzuk.

Tápértéktartalom:

phe (mg): 14, fehérje (g): 0,6, szénhidrát (g): 2,1, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 52, energia (kcal): 12

Vitaminok:

A-vitamin, B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (piridoxin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:

Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Vas (Fe)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom