Kovászos uborka télire

A kovászos uborka télire elrakva meghosszabbítja ennek a nagyon egészsége, nagyon finom savanyúságnak a hozzáférési idejét! Milyen jó, amikor télen a kamra polcairól lekerül nyár hamisítatlan íze! Hogyan is készül?

Kovászos uborka télire recept

Hozzávalók:

  • Kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb, virágos/magos)
  • 5-7 gerezd fokhagyma
  • 5-7 levél babér
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 pirított fehér kenyér
  • Víz

A kovászos uborka eltevése télire 2 fázisban készül.

1). A klasszikus kovászos uborka készítése

Vegyél annyi kovászolni való uborkát, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe elegendő. Az uborkákat alaposan mosd és a végeiknél keresztbe vágd be. (A végeit sokan le is csippentik.)

Forraljál fel annyi vizet, amennyi a befőttes üvegbe elegendő lesz, és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, alaposan sózd meg (1 liter vízhez 2 evőkanál só) és hagyd egy kicsit visszahűlni (ameddig az uborkát megtiszítod kb. elég is).

Elrakás a befőttes üvegbe

Tedd az üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el rétegezni az uborkát és tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot. Ha az összes uborkát beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére.

Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró – sós vizet kb. az üveg nyakáig, ne egészen tele és az uborkák tetejére tedd még a pirított kenyeret.

Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Az egészet fedd le egy lapos tányérral, és állítsd magasabb falú edénybe, tányérra, mert forrásnál kifuthat az uborka leve. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az uborka végek.

Ha a lé fehéres színű és zavaros, az uborkák pedig a zöld színről sárgás-barnás színre váltottak, akkor kész, ekkor jön a második fázis.

2). Második fázis

A korábban elkészített, kimosott kisebb üvegeket vegyük elő. Az üvegeknek patikai tisztaságúnak kell lenni, ha télire akarunk uborkát eltenni! (90-100 fokos sütőbe állítsuk még be őket 10-15 percre, így nem pattanhat el, ha beleöntjük a forró uborka levét.)

A kovászos uborkáról vegyük le a kenyeret, és nagyon kis lukú szűrön, vagy gézen szűrjük le, hogy semmi ne maradjon a lében. Az uborkákat, fokhagyma gerezdeket egyenként mossuk le, rakjuk át őket a kisebb üvegekbe, majd öntsük fel  színültig a leszűrt kovászos lével.

A levet egy rottyanásig forraljuk fel, kicsit hagyjuk hűlni, majd még melegen, de már nem forrón öntsük fel a megtöltött kisebb üvegeket színültig a lével Az üvegekre csavarjuk rá a fedelüket, majd 15-20 percre fordítsuk fejre az üvegeket, aztán fordítsuk talpra, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt üvegek mehetnek a spájzba, a pincébe, minél hűvösebb helyre. Amelyik üvegből 1 hónapon belül enni akarunk, vagy amelyiket már felbontottuk, azt tartsuk hűtőben.

Kovászos uborka télire kapcsolódó cikk:

http://www.mindmegette.hu/kovaszos-uborka-telire_1.recept/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom