Kovászos uborka készítése

A kovászos uborka készítése nem egyszerű művelet, mert mindenki másképp csinálja és mindenki másképp ízesíti.

A falusi asszonyok tuti kovászos uborka készítési módja a következő

Hozzávalók:

 • Kovászolni való uborka
 • 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb)
 • 5-7 gerezd fokhagyma
 • 5-7 levél babér
 • 1 evőkanál egész bors 
 • 1 pirított fehér kenyér
 • Víz

Kovászos uborka készítése

 1. Vegyél annyi kovászolni való uborkát, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe elegendő. Az uborkákat alaposan mosd és a végeiknél keresztbe vágd be. (A végeit sokan le is csippentik.) 
 2. Forraljál fel annyi vizet, amennyi a befőttes üvegbe elegendő lesz, és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, alaposan sózd meg (1 liter vízhez 2 evőkanál só) és hagyd egy kicsit visszahűlni (ameddig az uborkát megtiszítod kb. elég is). 
 3. Tedd az üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el rétegezni az uborkát és tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot. Ha az összes uborkát beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére. 
 4. Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró – sós vizet kb. az üveg nyakáig, ne egészen tele és az uborkák tetejére tedd még a pirított kenyeret. 
 5. Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az uborka végek. Jó étvágyat!

Kovászos uborka készítése kapcsolódó cikk:

https://cookpad.com/hu/receptek/1926345-klasszikus-kovaszos-uborka

Címlapkép: Kovászos uborka készítése (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom