Kovászos uborka kenyér nélkül

Kovászos uborka kenyér nélkül is készíthető a cukorbetegek és gluténérzékenyek nagy örömére! Kovászos uborka recept sokféle van, hiszen mindenki másképp csinálja, és mindenki másképp ízesíti, de a kenyér vagy zsömle elmaradhatatlan kellék volt. 

A jó hír, hogy a kovászoláshoz nem szükséges a kenyér. Az erjedési – vagy más szóval fermentálási – folyamat beindulásához a kenyér helyettesíthető néhány szelet nyers krumplival, vagy el is hagyható. A fermentáció folyamata a sós felöntő lével is megindul.  

Kovászos uborka kenyér nélkül recept:

Hozzávalók:

 • Kovászolni való uborka
 • 1 csokor kapor (nem a friss zsenge, hanem az öregebb szálasabb, virágos/magos)
 • 5-7 gerezd fokhagyma
 • 5-7 levél babér
 • 1 evőkanál egész bors
 • néhány karika nyers krumpli (el is hagyható)
 • Víz

Kovászos uborka kenyér nélkül elkészítése

 1. Vegyél annyi kovászolni való uborkát, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe elegendő. Az uborkákat alaposan mosd és a végeiknél keresztbe vágd be. (A végeit sokan le is csippentik.) 
 2. Forraljál fel annyi vizet, amennyi a befőttes üvegbe elegendő lesz, és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, alaposan sózd meg (1 liter vízhez 2 evőkanál só) és hagyd egy kicsit visszahűlni (ameddig az uborkát megtisztítod kb. elég is). 
 3. Tedd az üveg aljába a csokor megmosott kapor felét, arra kezd el rétegezni az uborkát és tegyél közé 1-1 gerezd megpucolt fokhagymát, 1-1 megmosott babérlevelet, és egy kávés kanálnyi egész borsot. Ha az összes uborkát beletetted az üvegbe a maradék kaprot is tedd a tetejére.
 4. Az egészre öntsd rá a visszahűtött – már nem forró sós vizet és zárd le az üveget.  
 5. Állítsd olyan helyre, ahol éri a nap (erkély, terasz ablakpárkány stb.) de ne tűző napra, a lényeg az egyenletes 24-25 fokos hőmérséklet. Ha a víz kifut, célszerű pótolni, hogy ne száradjanak ki az uborka végek. Jó étvágyat!

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/ezert-olyan-egeszseges-a-kovaszos-uborka/b7z6ks3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom