Kovászolni való uborka fajták

A legnépszerűbb kovászolni való uborka fajták a fürtös típusú uborkák. Kovászosnak, de ecetesnek is a Rajnai fürtös, a Párizsi fürtös fajták a legjobbak.

Termesztési módjuk alapján a kovászolni való uborka fajták lehetnek szabadföldiek, vagy fóliásak (üveg alattiak). Érettségük idején nyert színük alapján sárgán érő és zölden érő uborka fajtákat különböztetünk meg a fürtös, félhosszú és hosszú típusok között.

Az uborkák felhasználási fajtái

Fiatal korban az érettségi színt a tüskék színe alapján tudjuk megállapítani.

Felhasználás szerint az alábbi uborka fajtákat különböztetjük meg:

  • Saláta
  • Kovászos
  • Ecetes

Szántóföldi termesztésben, fiatal korban kovászosnak a Csemege és a Kecskeméti hamvas a legmegfelelőbb (érettebb állapotban már inkább salátának).

A melegágyi hajtató fajták között a Szenzáció a legjobb. Ecetes eltevésre, de kifejlett állapotban kovászosnak is a Rajnai fürtös, a Párizsi fürtös fajták a legjobbak.

Általánosságban elmondható, hogy a közepes méretű fürtös fajták a legmegfelelőbbek a kovászoláshoz, de van, aki még kígyóuborkából is készít. 

Uborka tartósítási módok:

  • Kovászos uborka – ez az egyik legegyszerűbb módja, ez azonban csak rövid ideig tartható el; nyáron kedvelt fogyasztási cikk. 
  • Sós uborka –  előkészítése hasonló, ugyanúgy üvegbe v, hordóba rakják, azután felöntik egy sós ecetes oldattal, majd tartósítják.
  • Ecetes uborka – Az uborka tejsavas erjedésen megy keresztül, és ízben egyesíti a kovászos és ecetes előnyös tulajdonságait: simább ízű, és a fogyasztók nagy része jobban kedveli az ecetes uborka.

Ecetes uborkához az apróbbakat, fajtából lelehetőleg a fürtöseket használják. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom