Kígyóuborka

Az kígyóuborka, – mint az összes többi uborka fajta – számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait. Az uborka kalória tartalma rendkívül alacsony, viszont a víztartalma rendkívül magas, így fontos szerepe van a hidratációban.

Az uborka hatása a szervezetre meghatározó, hiszen bár a tápanyagtartalma alacsony sok vitamin tartalmaz, mely fontos a szervezet számára. Ez a lédús zöldség kiváló szomjoltó, hiszen víztartalma eléri a 96%-ot, ezen felül alacsony az energiatartalma, 100 gramm uborka mindössze 10 kalóriát tartalmaz.

A kígyóuborka vitamin tartalma

Az uborka sok káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és szénhidrátokat tartalmaz. Tápértéke csekély, ám a vitaminok közül megtalálható benne az A-, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin egyaránt. Ez utóbbiból 100 gramm uborka 8 milligrammnyit tartalmaz. A legtöbb tápérték a héjában van bizonyos kutatások szerint, ezért nem érdemes megpucolni. Az uborka levét önmagában és más zöldségekkel keverve is fogyaszthatjuk, de bőrápoló kozmetikumokhoz is előszeretettel használják, nyugtató és puhító hatása miatt.

Külsőleges alkalmazásával gyorsabban múlik a bőr kipirosodása, viszketése, netán hámlása. A napégés kezelésére is használták, meggátolta ugyanis a bőr felhólyagosodását. Ha salátaként fogyasztjuk, serkenti az emésztést, kedvezően hat a gyomor működésére, míg káliumtartalma miatt vízhajtó hatással is bír.

A friss kígyóuborka ismérvei:

Szép zöld színéről és kemény húsáról könnyen felismerhető a friss uborka, s hűtőszekrényben tárolva egy hétig meg is őrzi azt. A kígyóuborkát leginkább salátákhoz használjuk, vagy nyersen fogyasztjuk, pedig akár leves is készíthető belőle. Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk könnyebben megemészti, ha lesózzuk.

Tápértéktartalom:

phe (mg): 14, fehérje (g): 0,6, szénhidrát (g): 2,1, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 52, energia (kcal): 12

Vitaminok:

A-vitamin, B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (piridoxin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:

Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Vas (Fe)

https://magyarmezogazdasag.hu/2018/04/09/no-kigyouborka-nepszerusege

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom