Keserű uborka termesztése

Keserű uborka termesztése akár a kertünkben is lehetséges. A II.-es típusú cukorbetegség természetes úton történő gyógyításában szinte egyedülálló táplálék lehet a keserű uborka.

Keserű uborka jellemzői

A keserű uborka, (Momordica charantia) vagy más néven balzsamtök, a tökfélék családjába tartozó, gyors növésű kistermetű kúszónövény. Termése az uborkához hasonló, 8-16 cm hosszúságú, enyhén rücskös felületű.

A keserű uborka eredete, vitamin tartalma

A növény Délkelet-Ázsiából származik, Indiában és Kínában a legjelentősebb a termelése, de a mérsékelt égövön is megél. Eredeti termő helyén ugyan nem számít alapélelmiszernek, de értékes vitamin és ásványianyag forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint 100g/100mg! Található benne még jelentős mennyiségben vas, foszfor, kalcium, A, B1, B2 vitamin.

A keserű uborka termesztése, kiültetése

A keserű uborka akár 5 méter magasra is képes felfutni, a helyének kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venni. A magja rendkívül kemény, nehezen csírázik, ezért érdemes kicsit megroppantani (csak óvatosan, hogy a belső mag ne sérüljön) és úgy beáztatni pár órára ültetés előtt.

Kb. 9 nap alatt bújik ki, és kezd hosszú indát hajtani, amit a 40 nap környékén már célszerű megtámasztani. Május végén – a fagyok elmúltával – a palánták már kiültethetőek, kb. 1,5 méterre egymástól. A kiültetést követő 2-3 hónapban már növeszti a terméseit. A színe kezdetben világoszöld, majd elkezd sárgulni. A sárga érett termést már nem lehet felhasználni.

http://gyogynovenyek.info/

Címlapkép: Keserű uborka termesztése (forrás: https://hu.depositphotos.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom