Fürtös uborka

A hazánkban ismert és termesztett uborka fajták egyike a fürtös uborka. A legnépszerűbb uborka fajták közé tartozik. A kovászos és csemege uborkák alapja. 

A fürtös uborka középkorai érésű szabadföldi konzervuborka. Kevert virágú, héja középzöld színű, apró fekete tüskés, szemölcsös. Termése keseredésmentes. A fürtös uborka – mint az összes többi uborka fajta, – számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait. 

A fürtös uborka vitamin tartalma

Az uborka hatása a szervezetre meghatározó, hiszen bár a tápanyagtartalma alacsony sok vitamin tartalmaz, mely fontos a szervezet számára. Ez a lédús zöldség kiváló szomjoltó, hiszen víztartalma eléri a 96%-ot, ezen felül alacsony az energiatartalma, 100 gramm uborka mindössze 10 kalóriát tartalmaz.

 Az uborka sok káliumot, kalciumot, foszfort, vasat és szénhidrátokat tartalmaz. Tápértéke csekély, ám a vitaminok közül megtalálható benne az A-, a B1-, B2-, B6- és C-vitamin egyaránt. Ez utóbbiból 100 gramm uborka 8 mg-nyit tartalmaz. A legtöbb tápérték a héjában van bizonyos kutatások szerint, ezért nem érdemes megpucolni.

Az uborka levének fogyasztása, hatása

Az uborka lé önmagában és más zöldségekkel keverve is fogyasztható, de bőrápoló kozmetikumokhoz is előszeretettel használják, nyugtató és puhító hatása miatt. Külsőleges alkalmazásával gyorsabban múlik a bőr kipirosodása, viszketése, netán hámlása. A napégés kezelésére is használták, meggátolta ugyanis a bőr felhólyagosodását. Ha salátaként fogyasztjuk, serkenti az emésztést, kedvezően hat a gyomor működésére, míg káliumtartalma miatt vízhajtó hatással is bír.

A friss fürtös uborka ismérvei

Szép zöld színéről és kemény húsáról könnyen felismerhető a friss uborka, s hűtőszekrényben tárolva egy hétig meg is őrzi azt. A fürtös uborkát leginkább kovászoláshoz, csemege uborka készítéshez használjuk, pedig akár leves is készíthető belőle. Érdemes tudni azt is, hogy szervezetünk könnyebben megemészti, ha lesózzuk.

Tápértéktartalom:

phe (mg): 14, fehérje (g): 0,6, szénhidrát (g): 2,1, zsír (g): 0,2, energia (kJ): 52, energia (kcal): 12

Vitaminok:

A-vitamin, B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B6-vitamin (piridoxin), C-vitamin (aszkorbinsav)

Nyomelemek:

Foszfor (P), Kalcium (Ca), Kálium (K), Vas (Fe)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Uborka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom